Tak podane grzanki to kolacyjny hit w moim domu. Są pożywne i trudno się nimi znudzić
Jeśli szukacie prostego pomysłu na pyszną kolację, oto i on. Wystarczy, że zrumienicie kromki pieczywa, a potem obłożycie je nieoczywistymi składnikami. Za takimi kanapkami na ciepło przepada cała moja rodzina. Jestem pewna, że wasi bliscy też je polubią.
Czym obłożyć grzanki?
Grzanki przygotowane z pieczywa pszennego czy pszenno-żytniego można obłożyć różnymi składnikami. Trzeba tylko pamiętać o tym, że powinny był ładnie zrumienione. Dzięki temu będą chrupiące, ale też nie nawilgną zbytnio dodatkami.
Do obłożenia grzanek można wykorzystać np.: twaróg kozi, ricottę, ser z pleśnią, wędlinę dojrzewającą, klasyczną szynkę, wędzony boczek, warzywa i owoce. Jeśli chodzi o warzywa, dobrze sprawdzą się tu np.: pomidor, ogórek świeży i kiszony, cykoria, awokado, papryka, cebula. Z owoców można sięgnąć np. po świeże figi, mango, gruszki.
Jak zrobić grzanki z twarożkiem, szynką i mango?
Przygotowanie grzanek, czyli kanapek na ciepło to bardzo prosta sprawa. Kromki pieczywa wystarczy zrumienić w piekarniku lub tosterze, a potem obłożyć je wybranymi dodatkami. Ja odkryłam smaczne połączenie twarożku z szynką dojrzewającą i mango. Smak tych ciepłych kanapek jest niepowtarzalny i naprawdę trudno się nimi znudzić.
Przepis: Grzanki z mango
Rumiane kromki pieczywa z twarożkiem, szynką suszoną i mango
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 290 w każdej porcji
Składniki
- 8 kromek pieczywa
- 150 g twarożku kremowego
- 8 plastrów szynki dojrzewającej
- 1 owoc mango
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Rumienienie pieczywaChleb pokrój w kromki. Zrumień je w tosterze lub w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni Celsjusza przez ok. 5 minut.
- Obkładanie grzanekJeszcze ciepłe grzanki posmaruj twarożkiem, obłóż plasterkami szynki i mango. Posyp posiekaną natką pietruszki. Od razu podawaj.
Dlaczego warto jeść mango?
Mango to bardzo smaczny i pożywny owoc, który można jeść na przekąskę, dodawać do koktajli, sałatek, kanapek i deserów. Owoc ten ma ok. 60 kcal w 100 g. Jest bogaty w witaminę C, witaminę A, a także w kwas foliowy. Poza tym dostarcza sporo potasu, magnezu i miedzi. Dzięki temu składowi, mango wspiera układ odpornościowy i usprawnia trawienie. Ma też działanie przeciwzapalne i dobrze wpływa na serce i wzrok.